Song of Survival

Vrouwenkoor Malle Mabbe kreeg bekendheid o.a. door de muziek Song of Survival.

song-of-survivalMuziek die is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp op Sumatra. Op vodjes papier noteerden twee zeer muzikale vrouwen, Norah Chambers Margaret Dryburgh, uit het hoofd muziek die eigenlijk bestemd was voor orkest en maakten zij arrangementen voor een vierstemmig koor. Uiteindelijke omvatte het repertoire dertig werken. De vrouwen gebruikten hun stem als instrument en zo vormden zij met elkaar het “stemmenorkest”. Het koor bestond uit 30 leden, Nederlandse, Britse en Australische vrouwen.

 

Op 27 december 1943 gaf het stemmenorkest haar eerste concert waarna er nog meer concerten volgden. Na de bevrijding zwierven de overlevenden van het stemmenorkest uit over de gehele wereld. De vodjes papier waarop de muziek was geschreven zijn bewaard gebleven en in bewaring gegeven aan de Stanford University te Californië.

Een van de overlevenden van dit kamp, Helen Colijn, schreef een boek over haar kampervaringen en het stemmenorkest, getiteld:

De kracht van een lied
Overleven in een vrouwenkamp

Door dit boek is de muziek weer gaan “leven” en ook bij Vrouwenkoor Malle Babbe terecht gekomen, wat resulteerde in een eerste concert op 25 oktober 1989. Tijdens dit concert leest Helen Colijn voor uit haar boek.

LenyEnHelenOp verzoek van Helen Colijn heeft Vrouwenkoor Malle Babbe de stemmenorkestmuziek in april 1995 op cd uitgebracht met de titel Song of Survival. De cd en het verhaal rond deze muziek kwamen daardoor steeds meer in de belangstelling te staan. Op de foto Helen Colijn samen met Leny van Schaik.

De Australische regisseur, Bruce Beresford, heeft in 1996 het thema van het boek van Helen Colijn verwerkt in zijn film Paradise Road. Leny van Schaik, dirigent van Vrouwenkoor Malle Babbe, was bij de opname van deze film betrokken als musical director. De cd Song of Survival is gebruikt als soundtrack van de film.

De bijdrage van Vrouwenkoor Malle Babbe aan de film heeft veel reacties opgeleverd in kranten en tijdschriften en op radio en tv. Nog steeds wordt Vrouwenkoor Malle Babbe gevraagd om bij herdenkingen Song of Survival te zingen en bij elk concert dat Vrouwenkoor Malle Babbe geeft staat een stukje Song of Survival op het programma.

Bestel het boek De kracht van een lied en/of de cd Song of Survival.

English version